اجزای یک ترانه
با عرض سلام و ادب خدمت تمامی دوستان عزیز و گرامی در آکادمی ترانه مبحثی که امروز میخوام با زبانی ساده دربارش صحبت کنم مبحث اجزای مختلف یک ترانه هست که فکر میکنم دونستنش برای شاعران و ترانه سراهای عزیز خالی از لطف نیست در این مبحث سعی میکنم بیشتر به مواردی اشاره کنم که در حیطه ترانه سرایی باشه و به حیطه سلیقه آهنگساز و خواننده ورود نمیکنم . بسیار شنیده میشه که گفته میشه که این کار قابلیت اجرایی پایینی داره یا گفته میشه که این شعر هست و ترانه نیست جدای از این موضوع که تشخیص تفاوت بین شعر و ترانه کاملاً بر عهده یک آهنگساز است و هیچ ارتباطی به زبان لحن سبک نداره و آهنگساز صلاحیت این نظر رو داره و چه بسیار کارهایی که از دید یک آهنگساز ترانه نیست آهنگساز دیگری ترانه بسیار زیبایی از اون میسازه
از بحث خارج نمیشم و مستقیم میرم سر مبحث اجزای یک ترانه
۱.intro
اینترو قسمت آغازین یک ترانه است که گاه موسیقیایی گاه کلامی و گاه ترکیبی از این دو میباشد و به اون قسمت از ترانه اطلاق میشه که با شنیدنش شنونده متوجه میشه که چه آهنگی پلی شده و میشه از اون به عنوان معرفینامه یک آهنگ نام برد .
قطعا همه ما هزاران ترانه رو با شنیدن ده ثانیه اول اون تشخیص میدیم و اون اینترو کار هست
مثال های مباحث رو در انتهای مطلب با در دو نمونه بهش میپردازم.
۲.verse
ورس فضای داستانی ترانه است و یکی از مهمترین اجزای یک ترانه که شنونده رو به گوش کردن آهنگ تا انتها ترغیب میکنه و این امکان رو به شاعر میده تا که داستان خود را آغاز کند و به روایت داستان بپردازه و شنونده را با خود همراه کند
۳. Pre chorus
در برخی آهنگها و نه در همه آنها پره کورس وجود دارد و آمادگی ذهنی شنونده برای شنیدن کروس را ایجاد میکند و کاملاً سلیقهای هست و میتونه قبل از هر کوروس و در در هر قسمتی از ترانه بیاد
۴. Chorus
میشه از کوروس به عنوان مهمترین قسمت یک ترانه نام برد که قلب یک ترانه در نظر گرفته میشه و معمولاً بین دو بار تا ۴ بار اتفاق میافتد کوروس میتونه در ریتم ،وزن و سبک خواندن با کل ترانه تفاوت داشته باشد یا نداشته باشه .که ما به درست یا غلط به نام ترجیع بند بیشتر میشناسیمش.
معمولا پس از کوروس مجدد وارد فضای ورس میشویم و ادامه داستان ترانه بازگو میشه کوروس میتونه هم بدون تغییر و ثابت و هم با تغییرات جزئی باشه ،
و معمولا توالی کوروس و ورس چندبار اتفاق میفته .
۵ hook
هوک سمتی از ترانه است که شنونده را به دام میاندازه و معمولاً قسمتی از ترانه هست که توسط شنونده زمزمه میشه هوک میتونه هم در کورس باشد و هم در قسمت دیگری از ترانه هدف هوک جلب توجه مخاطب است.
۶. Bridge
پل قسمتی از آهنگ است که معمولاً در یک سوم آخر ترانه اتفاق میافته و معمولا فقط یک بار در کل ترانه اتفاق میافتد در پل ریتم و سبک خواندن تغییر میکند و معمولاً یک ساز دیگر به ترانه اضافه میشه .
۷. drop
دراپ یعنی از تپش افتادن کار که همیشگی نیست اما هدف آن استراحت دادن به ذهن مخاطب برای شنیدن پایان بندی کار جلب توجه مداوم مخاطب و جلوگیری از خستگی گوش مخاطب هست.
۸ .outro
اترو قسمت پایانی آهنگ است که گاه کاملاً موضوع سلیقهای طبق سلیقه آهنگساز است و گاه هوشمندی ترانه سرا در پایانبندی و در این قسمت مخاطب درک میکند که کار رو به پایان است .
در انتها باز هم تکرار میکنم که هیچ چیز در موسیقی قطعی نیست و همه چیز به سلیقه آهنگساز ،ترانه سرا و خواننده بستگی دارد اما به طور کلی در اکثر کارها روال فوق مرسوم است فکر میکنم یک ترانه سرا با دونستن این نکات میتونه ترانهای بهتر و ماندگارتر ارائه بده با آرزوی موفقیت و شادکامی برای تمامی دوستان عزیز و گرامی.
حالا با دو مثال در خدمت شما هستم ،
اول به ترانه ماندگار و دوس داشتنی نیاز (نماز ) اثر ماندگار فریدون فروغی/ شهیار قنبری/ اسفندیار منفرد زاده
ترانه نیاز
اینترو
ورس ۱
کوروس ۱
ورس ۲
کوروس ۲
ورس ۳
کوروس ۳
ورس۴
کوروس ۴
اوترو
که هوک در این اثر کوروس هست
برای مثال دوم سراغ یه اثر ماندگار بین المللی میرم ک تمام اجزای گفته شده رو در خودش داره
ترانه careless whisper از جرج مایکل
البته چندین نسخه از این کار وجود داره
اینترو
ورس۱
کوروس ۱
هوک
کوروس ۲
بریج
پره کورس
کوروس ۳ اوترو
امیدوارم تونسته باشم حق مطلب رو ادا کنم و با مثال هایی ک زدم تونسته باشم مطلب رو برسونم و ازین به بعد با دقت بیشتر به ترانه هایی ک گوش میدید اجزای مختلف روبتونید کشف کنید و لذت بیشتری از شنیدن ترانه ها ببرید و در سرودن ترانه هم کمکی کرده باشم
ارسال این مطلب و قطعه قطعه کردن ترانه ها حدود ۴ ساعت زمان برد امیدوارم ۴ دقیقه برای خوندنش وقت بزارید تا خستگیم در بره ?